Швеція подолала останню перешкоду на шляху до НАТО — крок, який не підтримує кремлівський диктатор Володимир Путін.

Про це пише Newsweek

Парламент Угорщини в понеділок, 26 лютого, проголосував за ратифікацію заявки Швеції на вступ до військового альянсу, незважаючи на те, що угорський прем’єр-міністр Віктор Орбан вважається одним з небагатьох союзників Путіна в НАТО. Для вступу до НАТО країна потребує одностайної підтримки всіх членів Альянсу, і Угорщина була останньою, хто утримувався, щоб схвалити Швецію після того, як Туреччина ратифікувала запит цієї країни в січні.

Путін відверто висловлювався проти розширення НАТО і називав можливість розширення Альянсу як одне з виправдань свого вторгнення в Україну. Однак саме війна в Україні підштовхнула Фінляндію та Швецію до одночасного подання листів із проханням про вступ до НАТО у травні 2022 року. Фінляндія стала членом НАТО у квітні 2023 року.

У понеділок Newsweek звернувся до Кремля електронною поштою за коментарем.

Голосування в парламенті Угорщини переважною більшістю голосів підтримало ратифікацію Швеції: 188 голосів “за” і шість “проти”.

Орбан навіть публічно підтримав заявку Швеції. Як повідомляє Associated Press, перед голосуванням прем’єр-міністр заявив законодавцям: “Військова співпраця між Швецією та Угорщиною і вступ Швеції до НАТО зміцнюють безпеку Угорщини”.

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Голосування в понеділок відбулося після п’ятничної зустрічі між Орбаном і прем’єр-міністром Швеції Ульфом Крістерссоном, під час якої, як повідомляється, вони врегулювали деякі затяжні дипломатичні суперечності.

“Сьогодні історичний день. Парламенти всіх країн-членів НАТО проголосували за вступ Швеції до НАТО, — написав Крістерссон у понеділок вранці в соціальній мережі X, колишній Twitter. — Швеція готова взяти на себе відповідальність за євроатлантичну безпеку”.