CNN стверджує, що російські ракети, запущені по Україні, містили американські та європейські деталі. 

Аналіз уламків ракети КНДР, виявленої в Харкові, показав, що 75% її компонентів були розроблені та продані американськими компаніями.

Європейські та азійські компанії також постачали деталі для ракети, яка, ймовірно, була зібрана не раніше березня 2023 року.

Це свідчить про те, що Північній Кореї вдалося обійти санкції та налагодити мережу постачання для своєї ракетної програми.

Британська дослідницька організація Conflict Armament Research (CAR) вивчила 290 компонентів уламків ракети КНДР, знайдених у Харкові у січні 2024 року.

Згідно з їхнім звітом, 75% компонентів були розроблені та продані компаніями, зареєстрованими в США. 16% компонентів походили з європейських компаній, а 9% – з азійських.

Ці компоненти в основному використовувалися в системі навігації ракети, яка була виготовлена ​​в Північній Кореї.

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Аналіз показав, що деталі були виготовлені між 2021 та 2023 роками, що свідчить про те, що ракета “не могла бути зібрана раніше березня 2023 року”.

CAR зазначає, що Північній Кореї “вдалося створити надійну мережу закупівель, здатну оминати режими санкцій, які діють протягом майже двох десятиліть”.

Наразі не розкриваються назви компаній, чиї деталі були знайдені в ракеті, адже немає жодних доказів навмисного постачання компонентів до Північної Кореї.