У Німеччині почастішали випадки шахрайства, коли громадяни інших країн ЄС, переважно Угорщини, видають себе за українців, щоб отримати соціальну допомогу.

З 2023 року імміграційна служба на південному заході Німеччини зафіксувала 1374 підозрілих випадки, коли іноземці мали не лише український паспорт, а й паспорт іншої країни ЄС. Зокрема, у 58 осіб, які зареєструвалися лише за українським паспортом, виявлено громадянство Угорщини.

Шахраї намагаються приховати своє європейське громадянство, щоб отримати доступ до пільг, доступних для українських біженців. На відміну від шукачів притулку з інших країн, українці в Німеччині мають особливий статус.

Найчастіше шахраїв викривають через незнання української мови.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Речник Міністерства юстиції землі Баден-Вюртемберг зазначає: “До імміграційних органів все частіше звертаються люди, які спілкуються лише угорською мовою та пред’являють нещодавно видані українські паспорти”.

Він також додає, що плутанина може бути пов’язана з тим, що в Закарпатській області України з 2010 року все більше паспортів Угорщини видається угорській меншині.