Китай висловив Україні невдоволення внесенням 14 китайських компаній до переліку міжнародних спонсорів війни. Посол КНР в Україні під час зустрічі з українськими урядовцями натякнув, що це може негативно вплинути на двосторонні відносини.

“Посол зазначив, що ситуація з “чорним списком” може мати негативні наслідки для наших відносин”, – поділився з Reuters один з українських чиновників, який побажав зберегти анонімність.

За словами джерела, Китай не ставив жодних жорстких ультиматумів, а просто висловив свою позицію щодо списку.

Інший співрозмовник Reuters припустив, що Пекін може пов’язувати це питання з закупівлями українського зерна. До повномасштабної війни Китай був ключовим торговим партнером України, й досі залишається важливим імпортером українського зерна, олії та залізної руди.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Варто зазначити, що Китай має тісні зв’язки з Москвою й не критикує відкрито вторгнення Росії в Україну. Проте водночас Пекін декларує повагу до суверенітету та територіальної цілісності всіх країн.

Наразі до “чорного списку” включено 48 компаній з різних країн світу, 14 з яких – китайські. Їхня діяльність, на думку української влади, опосередковано допомагає Росії вести війну.