Президент України Володимир Зеленський провів зустріч з головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним і повідомив про рішення відправити його у відставку. Залужному запропонували посаду секретаря РНБО, однак генерал відмовився.

Про це повідомляє The Economist із посиланням на джерела в Генштабі ЗСУ, серед близьких до Залужного осіб та народних депутатів.

“The Economist зміг підтвердити, що ввечері (29 січня – ред.) відбулася зустріч, на якій президент повідомив своєму генералу, що вирішив відправити його у відставку. Панові Залужному запропонували іншу роль: секретар РНБО. Він відмовився”, – йдеться у статті.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Новини про плани звільнити Залужного просочилися у ЗМІ. Водночас Міноборони та в Офісі президента заперечували звільнення генерала, що формально було правдою.

“Але проблеми – незразкові стосунки між президентом і його генералом, а також підозри в Офісі президента, що генерал має політичні амбіції – не зникли. Обидва чоловіки мають постраждалий від конфлікту вигляд, а суперечки між політичним керівництвом України та її військовим командуванням турбують головних союзників України”, – зазначається в публікації.За інформацією видання, серед кандидатів на посаду головнокомандувача ЗСУ називають двох генералів: командувача сухопутних військ ЗСУ Олександра Сирського та начальника ГУР Міноборони Кирила Буданова. За даними деяких джерел, очільник військової розвідки відмовився від посади в останню хвилину. Близьке до Буданова джерело наполягає на тому, що він не орієнтувався на позицію Залужного, але й не мав права відмовлятися від військової посади.