Якщо ви ще не готували дріжджове тісто з содою – обов’язково приготуйте! Це щось неймовірне! Сода у ньому зовсім не відчувається, але робить такі булочки дуже м’якенькими, ніжними, повітряними. Вони довго не черствіють і чудово смакують навіть наступного дня! Для наших школярів – те, що треба!

Інгредієнти на 20 шт. по 100 г:

Опара:

  • вода – 250 мл
  • цукор – 1 ст.л.
  • дріжджі пресовані – 50 г (сухі – 16 г)

Борошняна суміш:

  • борошно – 1 кг 100 г
  • сіль – 1 ч.л.
  • сода – 1 ч.л.
  • куркума – 0,5 ч.л.

Здоба:

  • сметана (або кефір) – 250 г
  • цукор – 200 г
  • ванільний цукор – 1 п. 16 г
  • яйця – 2 шт.
  • масло – 100 г
  • олія – 2-3 ст.л.

Для змащування:

  • жовток – 1 шт.
  • вода – 2 ст.л.
  • кунжут

Спосіб приготування:

Готуємо опару: до ледь теплої води додаємо цукор і кришимо туди дріжджі. Добре перемішуємо і залишаємо на 15 хвилин.


Тепер борошняна суміш: у миску просіюємо борошно, додаємо до нього сіль, соду і куркуму. Перемішуємо.


Для здоби: у мисці з’єднуємо сметану, цукор, ванільний цукор, яйця та розтоплене вершкове масло. Все перемішуємо, щоб цукор розчинився і утворилась однорідна суміш.
Тепер додаємо активовані дріжджі і перемішуємо.

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦


В 2-3 підходи додаємо у масу борошняну суміш, замішуємо тісто. Як тільки замісили тісто, накриваємо його рушником і відставляємо на 15-20 хвилин.


Тепер додаємо олію і добре вимішуємо приблизно 10 хвилин. Залишаємо під рушничком в теплі на 2-2,5 год.
Тісто має підрости в 3 рази.


Тепер на робочій поверхні, присипаній борошном, формуємо свої булочки.
Розкочуємо кожну кульку у джгут і скручуємо його вузликом. Можна формувати, як подобається.
Готові сформовані булочки прикриваємо рушником і залишаємо на 1 годину підходити у формі.
Змащуємо булочки жовтком, перемішаним з водою, і посипаємо кунжутом.


Випікаємо булочки при температурі 180 градусів 20-30 хвилин до рум’яності.