За останні місяці в Україні спостерігається різке зростання кількості вакансій, що викликає неабияку активність серед роботодавців.

Ця тенденція змушує їх переглядати розмір заробітних плат з двох причин: конкуренції за робочу силу та привертання уваги потенційних працівників, які активно шукають нові можливості. Проте, проблема залишається актуальною – кількість вакансій перевищує кількість доступних працівників.

У конкуренції за робочу силу з’явились несподівані гравці – військові. Рекрутингові платформи, такі як Thelobbyx.com, Work.ua, Robota.ua, Olx.ua, безплатно розміщують вакансії військових підрозділів Сил безпеки та оборони. 

З кінця минулого року було розміщено 1847 вакансій, і на кожну з них припадає виняткова кількість – 9 відгуків. Це свідчить про високий інтерес до служби в армії, що може привести до значного збільшення числа призовників у найближчі місяці.

Заробітні плати військових варіюються від 17 тисяч до 120 тисяч гривень. Це порівнюється з середньою зарплатою цивільних робітників, яка на січень 2024 року складає 17 817 гривень. За даними аналітиків rabota.ua, понад 20% компаній також пропонують бонуси та премії, а 14,21% – безплатне навчання.

Щодо ринку праці в цілому, популярність вакансій для продавців, працівників складу та водіїв залишається високою. Проте аналітики прогнозують попит на інженерів, лікарів, реабілітологів, психологів, будівельників та військових у наступні роки.

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Структурне безробіття на ринку праці стає серйозною проблемою. Роботодавці не можуть знайти кваліфікованих робітників, а безробітні не знаходять вакансії, які відповідали б їхнім навичкам і інтересам.

“Структурне безробіття в Україні виявилось понад півтора року тому через масові переселення. Робітники, які втратили роботу в одному регіоні, марно шукають її в іншому”, – пояснює операційна директорка GRC.UA Наталія Слинько.