При згадці крижавок може матися на увазі відразу дві страви. Перша – цілі голівки квашеної капусти, що були закладені в бочку разом із нашаткованою. Зазвичай, ці голівки використовують для формування голубців. Друга страва це голівка капусти, порізана на 4, або 8 частин, а потім замаринована, або заквашена із додаванням буряку.
Саме на останній метод приготування крижавок варто звернути особливу увагу. Капуста, заквашена таким методом може виступати як окрема страва, а також ставати невід’ємним компонентом багатьох інших смачних страв. Рецепт приготування був опублікований на Рanistefa.
Інгредієнти
- Капуста – 1 шт
- Буряк почищений та порізаний соломкою – 200 гр
- Корінь селери, порізаний соломкою – 100 гр
- Зубчики часнику, порізані навпіл – 50 гр
- Кмин – 1 ч.л.
- Вода – 1 л
- Сіль – 45 гр
- Мед – 2 ст.л.
Спосіб приготування
Капустину розрізаємо на 8 частин таким чином, щоб качан утримував листки.
Овочі складаємо в банку шарами у наступному порядку: капуста, буряк, селера. Кожен шар пересипаємо часником та кмином.
Сіль та мед розчиняємо у окропі. Заливаємо в банку таким чином, щоб всі овочі були покриті водою.
Банку закриваємо марлею та ставимо у темне місце при кімнатній температурі на 7-14 днів.
Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦
Приблизно через 7 днів на поверхні банки повинні з’явитись бульбашки.
Вживати крижавки можна і раніше, ніж за два тижні, але тоді вони будуть малосольні.
Коли страва набуде рівномірного “бурякового” кольору, можна вважати її готовою. Тоді банку слід закрити кришкою та поставити у холодильник.