При згадці крижавок може матися на увазі відразу дві страви. Перша – цілі голівки квашеної капусти, що були закладені в бочку разом із нашаткованою. Зазвичай, ці голівки використовують для формування голубців. Друга страва це голівка капусти, порізана на 4, або 8 частин, а потім замаринована, або заквашена із додаванням буряку.

Саме на останній метод приготування крижавок варто звернути особливу увагу. Капуста, заквашена таким методом може виступати як окрема страва, а також ставати невід’ємним компонентом багатьох інших смачних страв. Рецепт приготування був опублікований на Рanistefa.

Інгредієнти

  • Капуста – 1 шт
  • Буряк почищений та порізаний соломкою – 200 гр
  • Корінь селери, порізаний соломкою – 100 гр
  • Зубчики часнику, порізані навпіл – 50 гр
  • Кмин – 1 ч.л.
  • Вода – 1 л
  • Сіль – 45 гр
  • Мед – 2 ст.л.

Спосіб приготування

Капустину розрізаємо на 8 частин таким чином, щоб качан утримував листки.

Овочі складаємо в банку шарами у наступному порядку: капуста, буряк, селера. Кожен шар пересипаємо часником та кмином.

Сіль та мед розчиняємо у окропі. Заливаємо в банку таким чином, щоб всі овочі були покриті водою.

Банку закриваємо марлею та ставимо у темне місце при кімнатній температурі на 7-14 днів.

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Приблизно через 7 днів на поверхні банки повинні з’явитись бульбашки.

Вживати крижавки можна і раніше, ніж за два тижні, але тоді вони будуть малосольні.

Коли страва набуде рівномірного “бурякового” кольору, можна вважати її готовою. Тоді банку слід закрити кришкою та поставити у холодильник.