Пил у квартирі – це комбінація частинок, що знаходяться як у приміщенні, так і зовні, які плавають у повітрі та осідають на поверхнях.

Близько 60% домашнього пилу – це зовнішні забруднювачі, такі як пилок, бруд, ґрунт тощо. Вони потрапляють у квартиру через вікна, двері, вентиляційні отвори й, що важливо, заносяться через підошву взуття.

Ще 30% пилу утворюється всередині квартири. Це відмерлі клітини шкіри, волосся, шерсть домашніх тварин, пилові кліщі, залишки їжі, екскременти комах та інші.

Який вплив має пил на здоров’я?

Пил може викликати алергічні реакції, астму та інші проблеми зі здоров’ям. Навіть невелика кількість пилу може спровокувати алергію у людей, які страждають на алергію на пил.

Як позбутися пилу в квартирі?

Використовуйте вологу ганчірку для видалення пилу. Пилотяг може підняти пил у повітря, де він буде витати і осідати в інших місцях.

Чистьте зверху вниз. Це допоможе запобігти тому, щоб пил з вищих місць осідав на поверхнях, які ви вже почистили.

Щотижня міняйте постільну білизну. Пилові кліщі, шерсть домашніх тварин і мертва шкіра можуть накопичуватися у вашому ліжку.

Не носіть взуття в будинку. Це допоможе зменшити кількість пилу, що потрапляє ззовні.

Регулярно мийте підлогу. Якщо це можливо, вибирайте паркетну підлогу.
Підтримуйте низький рівень вологості. Пилові кліщі люблять вологу, тому зниження рівня вологості в будинку допоможе зменшити їх кількість.

Доглядайте за своїми домашніми тваринами. Регулярне купання, розчісування і вичісування допоможуть зменшити кількість шерсті домашніх тварин у вашому домі.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Розчищення безладу. Безлад – це ідеальне місце для накопичення пилу.

Боротьба зі шкідниками. Таргани, мурахи та інші шкідники можуть також сприяти накопиченню пилу.

Підтримуйте циркуляцію повітря. Під час прибирання пил може витати в повітрі, і потрібні години, щоб осісти назад. Ви можете боротися з цим, відкривши вікно та увімкнувши вентилятор, щоб свіже повітря циркулювало у вашому домі.

Хоча ви ніколи не зможете повністю позбутися пилу, ви можете вжити заходів, щоб звести до мінімуму вплив на вашу родину. Регулярно проводячи ретельне прибирання, ви покращите якість повітря у своєму домі та збережете здоров’я себе та своєї родини.