Китайська нафтова компанія PetroChina розглядає можливість будівництва лінії D газопроводу Туркменістан-Китай у 2024 році. Про це повідомило агентство S&P Global у статті, написаній аналітиком Сінді Лян.

Згідно зі статтею, Китай імпортує понад 40% свого природного газу трубопроводами і скраплений газ морським шляхом. Найбільші постачання трубопровідного газу здійснюються Центральноазіатським газопроводом, який проходить через Туркменістан, Узбекистан і Казахстан.

Лінія D пройде найкоротшим маршрутом з Туркменістану через південь Узбекистану, через Таджикистан і Киргизстан до західної частини китайської провінції Сіньцзян. По лінії D планується доставляти газові ресурси Туркменістану з родовища “Галкиниш”, яке вважається одним із найбільших у світі.

Лінія D обговорюється вже кілька років, її пропускна спроможність становить близько 30 млрд куб. м на рік. Після введення в експлуатацію загальна пропускна спроможність мережі газопроводів ЦА-Китай може зрости до 85 млрд куб. м на рік.

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Туркменістан є найбільшим постачальником трубопровідного газу до Китаю. У 2022 році він поставив до Китаю 34,09 млрд куб. м природного газу, що становить 54% від загального обсягу імпорту трубопровідного газу Китаєм.

S&P Global прогнозує, що загальний обсяг імпорту трубопровідного газу Китаєм становитиме близько 66,07 млрд куб. м у 2023 році, а у 2024 році цей обсяг наблизиться до 74,48 млрд куб. м.