Військовослужбовець-аеророзвідник Григорій Сірий вважає серйозною проблемою мобілізаційну кампанію в Україні. Принаймні за останні шість місяців вона повністю провалена.

В інтерв’ю Hromadske він також розповів про проблеми Тероборони, ротації та ставлення до тих, хто ухиляється від мобілізації.

За словами Сірого, перші шість місяців в армії у нього було відчуття, що він у тюрмі через жорсткий контроль за вільним часом та пересуванням. Ти перестаєш належати сам собі, щоб викликає серйозний дискомфорт. Зараз Сірий вже розуміє, чому так відбувається.

Крім цього, Тероборону дуже погано комплектують через Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки. Насамперед укомплектовують кадрові частини ЗСУ, новостворені, а ось з ТрО, Нацгвардією та бригадами наступу інша ситуація.

Найкращою рекрутинговою кампанією він вважає “Азов”, які медійні та показують, що вони роблять. Туди беруть тільки вмотивованих осіб, а не всіх підряд.

Також Сірий розуміє, що не можна замінити усіх навчених людей на недосвідчених. Проте військові по-різному сприймають жахіття війни: когось накрило від обстрілів, когось від того, що тягнули трупи, відстрілювалися або ж кидали гранати. І кожен випадок треба розбирати окремо.

Проте військовий наголошує на необхідності ротацій для того, щоб підрозділ мав змогу відновити боєздатність. Треба ремонтувати техніку, побачити близьких.

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Аеророзвідник зауважив, що ухилянти від мобілізації – дуже комплексна і велика проблема. А мобілізаційна кампанія в Україні провалена, бо держава погано мотивує людей.

Наразі українці починають заявляти, що вони мають право, але про обов’язки вони не думають. Електорат так вихований, що вони хочуть, аби воював хтось інший за них.

Держава ж не піклується про тих, хто отримав поранення, виникають проблеми з виплатами для військових, затримки. А у військкоматів зовсім різний підхід до людей: хтось хоче, але його списуються; когось “не бачать”; а ще когось просто затягують з вулиці.