Західні ЗМІ вважають, що Київ в охопленій війною Україні став “рідкісним безпечним місцем” завдяки системам, наданим Україні партнерам.

“Росія продовжує намагатися завдати удару по українській столиці ракетами та безпілотниками, але потужний захист ускладнює це”, – пише Politico.

Зазначається, що протиповітряна оборона Києва відіграє ключову роль у забезпеченні безпеки столиці України в умовах повномасштабної війни з Росією. За допомогою сучасних систем протиповітряної оборони, які інтегруються з радянськими, Київ ускладнює спроби ракетних та дронових атак.

Розповідаючи про перші тижні війни, мешканці Києва наголошують на ролі протиповітряної оборони у створенні відчуття безпеки. За свідченням киян, протиповітряна оборона дозволяє їм почуватися в безпеці навіть у порівнянні з іншими регіонами України, мешканці яких бояться кожної повітряної тривоги.

Нині системи протиповітряної оборони, які розміщені на підступах до Києва, містять сучасні розробки з Німеччини, США та інших країн. Після невдалих атак Росії у травні 2023 року, коли вони спробували атакувати Київ ракетами, системи Patriot зі США довели свою ефективність, змусивши росіян зупинити агресію, пише видання.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Зазначається, що масова міграція з інших регіонів України до Києва свідчить про важливість сильної протиповітряної оборони. Люди з регіонів, де системи захисту менш ефективні, шукають притулок у столиці, де вони відчувають себе більш захищеними від потенційних атак.

Попри відчуття безпеки в Києві, українська влада закликає союзників забезпечити більше засобів протиповітряної оборони для інших міст, щоб зробити кожен регіон більш захищеним у важкі часи.