Після підриву дамби Каховської гідроелектростанції для людей закрили Чорне море. Цей теракт російських військових стався 6 червня 2023 року.

Водолаз Олександр Куракін отримав дозвіл на відвідування морського дня, щоб провести там дослідження та інші підводні роботи. Яким воно стало через 1,5 місяці після російського злочину. Про це йдеться у документальному фільмі ТСН “Побачити дно”.

За словами Куракіна, його мета – зібрати докази екоциду, вчиненого росіянами. Генпрокуратура України додасть їх до кримінального провадження.

Водолаз разом з іншими експертами відбирали проби, щоб позначити рубіж “до” та “після”. Через 2,5 місяці після підриву Каховської ГЕС видно, що дніпровський очерет потрохи засмоктується мулом. А поміж деревами осіли краби. Сміття розноситься на сотні тисяч кілометрів через шторми та течії, а море увімкнуло захисні механізми, які тільки можливо.

На морському дні живе дуже багато бокоплавів, їх там просто тисячі і харчуються вони органікою, тобто “їдять каку”. Це означає, що море дає відповідь на будь-які впливи ззовні.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Куракін наголосив, що море стало візуально чистішим та знову солоним. Забруднення із заток допомогли вимити шторми.

Директор Українського наукового центру екології моря Віктор Коморін пояснив, що ситуація у Чорному морі значно краща, аніж екологи сподівалися. Утім, токсичні речовини все ж залишаються, і ці токсини змулюються та залишаються у воді, на пляжах. Їх накопичують молюски та риба, тому вживати їх буде небезпечно.