5 жовтня в церковному календарі – день пам’яті святої мучениці Харитини. Дівчина залишилася сиротою у ранньому віці і виховувалася добрим та благочестивим християнином Клавдієм. Харитина увірувала в Ісуса Христа, тому вирішила присвятити своє життя служінню Богу. Клавдій любив дівчину, як рідну дочку, тому цей намір її підтримав. Він придбав для неї окремий будинок, де вона жила в цнотливості. Харитина стала прикладом для вірян, підштовхнула їх прийняти Господа в серце.

Що не можна робити цього дня

  • Не варто вдягати нові речі.
  • Заборонено переїжджати і залишати незакінченими справи.
  • Краще не влаштовувати весілля і не грати новосілля.

Народні прикмети і традиції на 5 жовтня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

До цього дня намагалися вже закінчити всі городні та польові роботи. Приходив час для домашніх справ. Жінки, наприклад, в цей період ткали полотна, примовляючи: “Харитина ткала та пряла – весь будинок одягала”.

Погода на 5 жовтня

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Завтра, 5 жовтня, в Києві хмарно, без опадів. У Львові похмуро, але опадів не передбачається. У Харкові хмарно, без опадів. В Одесі вранці хмари, але в другій половині дня вже ясна погода, без опадів.

Температура повітря в Києві  — +19 вдень та +11 вночі. У Львові — +16 вдень та +9 вночі. У Харкові — +21 вдень та +11 вночі. В Одесі — +24 вдень та +15 вночі.