Експерти з проблем старіння, смертності та довголіття університету Чикаго (University of Chicago), США, провели дослідження, яке показало взаємозв’язок між місяцем народження  та тривалістю життя. 

Вчені проаналізували дані 1574 осіб, що народилася в період 1880-1895 рр. і прожили близько 100 років.  Дані про цих осіб порівняли з даними  братів і сестри довгожителів , а також їх подружжя.

Згідно з результатами дослідження, більшість довгожителів були народжені восени, з вересня по листопад. А серед тих, хто народився у березні, травні й липні число довгожителів було менше на 40%.

Ці дані підтверджують, що пренатальні чинники  та умови життя людини в дитинстві можуть впливати не лише на стан здоров’я людини, а й навіть на її тривалість.

Були висунуті такі гіпотези пояснення результатів досліджень:

  • Важливу роль як і в ранньому дитинстві, так і ще в період розвитку плоду має харчування матері та відповідно живлення дитини. Дефіцит вітамінів та мікроелементів може вплинути негативно на механізми репарації ДНК, стабільність клітинних мембран, а отже, і на процеси старіння в майбутньому. 

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Найбільш продуктивним місяцем в плані народження довгожителів був названий листопад. Учені пояснили це таким чином –  у людей, що народилися в листопаді, період активного формування мозку відбувається літом. Якщо врахувати, що саме в літню пору спостерігається пік вживання свіжих овочів і фруктів, можна представити, як багато вітамінів і мікроелементів отримує в цей важливий для нього період організм, що зростає. Саме на основі цього, на думку дослідників, і закладається міцне здоров’я людей, народжених восени.

  • Мають значення також сезонні коливання частоти простудних захворювань. В цілому у людей, народжених восени, набагато менше хронічних захворювань, чим в інших,  вважають фахівці.
  • Вплив температури довкілля під час пологів або навіть зачаття може стати ще одним можливим поясненням незначної долі довгожителів серед людей, народжених в літні й весняні місяці, тому що температура довкілля впливає на якість сперми.

Також учені знайшли залежність дати смерті від дня народження. Вони прийшли до висновку, що люди частіше помирають в період за 2 тижні до і два після дня народження. У цей період помирає третина жінок і половина чоловіків. Пояснюють це вчені тим, що дитина, з’являючись на світ, відчуває найсильніший біль. Цей стрес відкладає в пам’яті, і з наближенням дати народження організм згадує пережите і знову готується до стресу. Тому в цей період знижуються інші захисні ресурси організму.