25 серпня в церковному календарі – день пам’яті Максима Сповідника. Народився в Константинополі близько 580 року у побожній родині, однак освіту отримав різносторонню. Подорослішавши, пішов на службу до імператора Іраклія, став його секретарем. Однак придворне життя його обтяжувало, тому він приймає чернечий постриг в Хрисопольській обителі. Одного разу на прохання правителя поїхав до Олександрії. Тоді його шлях лежав через Крит, де і почалася його сповідницька діяльність. Там Максим пробув близько 6 років.

641 року помер Іраклій і престол зайняв Констанс II, який був відвертим прихильником монофелітів та жорстоким правителем. Серед єретиків збільшилися напади на християн. Тому 647 року Максим їде до Африки, де монофелітство засуджувалося. Однак Констанс II наказав схопити Сповідника і папу Мартина, який подорожував з ним. 656 року Максима відправили до Фракії, а потім до Константинопольської в’язниці. Там його довго катували. 662 року преподобний помер від тортур.

Що не можна робити цього дня

  • Не можна сваритися, лихословити та бажати іншим зла.
  • Краще не плакати і не сумувати.
  • Не варто ходити по росі босоніж.

Народні прикмети і традиції на 26 серпня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: вітер тихий — погода буде суха і тепла, а якщо буря — чекайте на дощі у вересні;
  • над лісом стелиться туман — вродять гриби;
  • на сіннику почало сиріти сіно — почнеться дощ;
  • в лісі багато грибів — через рік буде великий урожай хліба;
  • почути вночі крик сови — погода зміниться;
  • місяць має кільце — погода почне змінюватися;
  • безвітряна погода — буде шторм;
  • місяць молодий і червоний — погода буде сирою.

Серед наших предків існувало повір’я, що 26 серпня важливо прибратися в сараї та погребі, щоб осіння гниль не з’явилася в зимових сховищах. Намагалися стежити за горобиною — якщо на ній знову з’явилися квіти, значить осінь буде теплою, сухою, довгою. Зазвичай влаштовували і генеральне прибирання в будинку. А ще було прийнято спостерігати за вітрами — якщо вони були тихими, значить кілька днів підряд буде віяти вітер.

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Погода на 26 серпня

Завтра, 26 серпня, в Києві похмура погода, без опадів. У Львові ранок похмурий, але день стане ясним, щоб ввечері знову небо опинилося у полоні хмар, без опадів. У Харкові хмарно, але до вечора небо проясниться, опадів не очікується. В Одесі ясно, опадів не передбачається.

Температура повітря в Києві — +30 вдень та +19 вночі. У Львові — +30 вдень та +19 вночі. У Харкові — +25 вдень та +15 вночі. В Одесі — +29 вдень та +22 вночі.