Коли у військовозобов’язаного чоловіка є певні захворювання, то його тимчасово можуть не взяти на військову службу або ж дати “білий квиток”.

Загальний перелік громадян, які визнаються непридатними для військової служби, визначено у ст. 23 ЗУ “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”. Проте чоловіки повинні документально підтвердити свої “болячки” та при проходженні ВЛК.

Мобілізувати не можуть, якщо у чоловіка виявлено наступні захворювання:

  • розумова відсталість,
  • відсутність кінцівки,
  • шизофренія,
  • спіпота/глухота.

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Проте це не повний список хвороб, які відстрочують мобілізацію для військовозобов’язаних. Також туди входять захворювання психіки, розлади поведінки, онкохвороби та нервової системи, наявність ВІЛ/СНІД, хвороби органів зору/слуху, проблеми з сечовидільною системою, кровообігом, дихальною і травною системами, певні захворювання кісток.

Якщо чоловік документально підтвердив якесь захворювання, яке входить в список, то його можуть визнати непридатним для служби.