Місце перебування затонулого корабля «Титанік» було визначене ще в 1985 році, але це було секретною інформацією, яку ВМС США протягом 23 років.

Корабель був знайдений американським океанографом Робертом Баллардом і французьким океанографом Жаном-Луї Мішелем під час секретної місії з пошуку уламків двох атомних підводних човнів USS Thresher і USS Scorpion.

Військово-морський флот погодився профінансувати проєкт Балларда, але лише за умови, що він буде використовуватися для пошуку затонулих підводних човнів. USS Thresher затонув у квітні 1963 року, а USS Scorpion рушив за ним п’ять років потому, у травні 1968 року. Вони залишаються єдиними атомними підводними човнами, які ВМС коли-небудь втрачав.

Подробиці цієї історії написало видання Business Insider з посиланням на свідчення колишнього військово-морського офіцера й океанографа Роберта Балларда, що був учасником секретної місії.

Баллард і Мішель використовували підводний апарат «Арго», щоб знайти Титанік. Вони виявили, що корабель розколовся на дві частини й затонув на глибині 12 415 футів (3 784 м).

Військово-морський флот не хотів, щоб світ знав про знаходження Титаніка, тому що боявся, що це призведе до розслідування причин затоплення підводних човнів. Однак у 2008 році Баллард розкрив справжню природу місії National Geographic.

Знаходження Титаніка було значною подією, і воно допомогло розвіяти багато міфів про катастрофу. Це також показало, що Баллард і Мішель були справжніми героями, які ризикували своїм життям, щоб знайти корабель.

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Історія Титаніка

Титанік був британським пасажирським лайнером, який затонув у північно-західній частині Атлантичного океану вранці 15 квітня 1912 року, після зіткнення з айсбергом під час свого першого рейсу з Саутгемптона в Нью-Йорк. Титанік був найбільшим пасажирським судном у світі на момент свого спуску на воду і вважався незнищенним. Загибель Титаніка, внаслідок якої загинуло понад 1500 осіб, була однією з найбільших морських катастроф у мирний час.

Катастрофа Титаніка викликала багато питань про безпеку морських перевезень. В результаті катастрофи було прийнято низку заходів, які допомогли зменшити ризик майбутніх катастроф, зокрема введення міжнародних правил щодо безпеки пасажирських суден.