Український наступ на східному та південному напрямках фронту триває понад місяць, і з’явилися нові прогнози щодо закінчення війни. Українські офіційні особи є оптимістичнішими, ніж західні, і вважають, що війна може закінчитися цього року.

“Війна закінчиться раніше 2024 року”, – сказав радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк.

“Дочекаймось результатів від наших Збройних сил, які дадуть нам ці результати, а тоді займемося плануванням… Путін обнулений повністю. Тобто в самій Росії він ще на щось впливає, але з точки зору глобальної політики, Путіна, як суб’єкта, не існує”, – вважає політик.

Поки що українська армія має успіх у наступі, відтісняючи російські війська з півдня України. Українські військові також завдають значних втрат російській армії, знищуючи артилерію, танки та іншу військову техніку.

Російська армія, зі свого боку, зазнає втрат і морального, і матеріального характеру. Російські солдати деморалізовані й не хочуть воювати, а російська економіка руйнується через санкції.

Невідомо, коли саме закінчиться війна, але український контрнаступ дає надію на швидке закінчення бойових дій.

Ось думки деяких експертів та політиків про закінчення війни:

Володимир Зеленський, президент України: “Війна закінчиться тоді, коли вся українська земля буде звільнена від ворога”.

Олександр Сирський, командувач Сухопутних військ ЗСУ: “Не можу назвати конкретні терміни закінчення війни, бо бої – це динаміка”.

Михайло Подоляк, радник голови Офісу президента України: “Війна закінчиться, найімовірніше, раніше 2024 року”.

Анналена Бербок, очільниця Міністерства закордонних справ Німеччини: “Війна в Україні не закінчиться 2023 року. Щодо переговорів України та Росії, то наразі вони є неможливими”.

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Джеймс Клеверлі, голова МЗС Британії: “Світова спільнота прагне справедливого й міцного миру, тому Росія повинна зробити цей вибір уже сьогодні й вивести з України всі свої війська на міжнародно визнані кордони 1991 року”.

Петр Фіала, прем’єр-міністр Чехії: “Вона (війна – ред.) має закінчитися тим, що Україна матиме гарантії своєї незалежності та своїх територій. Це важливо не лише для України, й для безпечного майбутнього всієї Європи”.
Курт Волкер, колишній спецпредставник США у справах України: “Ми ніколи не знаємо, коли війна закінчиться і як саме. Може бути, що ніколи не буде оголошено закінчення війни. Москва вирішить, що цей стан має бути постійним”.

Девід Ігнатіус, відомий журналіст The Washington Post у коментарі ТСН: “Війна Росії проти України повинна закінчитися переговорами, але коли це відбудеться, якого року чи через скільки – він не береться давати конкретного прогнозу”.

На закінчення можна сказати, що терміни закінчення війни в Україні є невідомими. Українські офіційні особи оптимістичніші, ніж західні, і вважають, що війна може закінчитися цього року. Однак російська армія все ще сильна і не можна виключити, що війна затягнеться.