Українці завжди відображали своє походження та рід занять у своїх родових прізвищах. Часто зустрічаються прізвища, які вказують на певну професію або заняття.

Наприклад, такі українські прізвища, як Шевченко, Маляренко, Коваленко, Мельник, Ковальчук та Бондаренко, пов’язані з ремісничими або робітничими професіями.

Окрім цього, існують й рідкісні прізвища, які свідчать про походження від військових чинів, запорізьких козаків або дворянських родів. Деякі прізвища, пов’язані з військовою тематикою, вказують на те, що серед їхніх носіїв можуть бути військові або володарі військових звань. Серед таких прізвищ можна зустріти: Джура, Компанієць, Курінний, Отаманенко, Сердюк, Сотник, Хорунжий та Чотар.

Прізвища, пов’язані з запорізькими козаками, налічуються також у великій кількості. Вони вказують на різні заняття та професії, які виконували козаки у Запорізькій Січі. Серед таких прізвищ можна зустріти Гардового, Крамаря, Стороженка, Мельниченка, Дегтяря, Наливайка та багато інших.

Також зустрічаються прізвища, що вказують на місце народження козака, наприклад, Лебединський, Полтавський, Прилуцький, Поліщук, Чугуївець, Волинський, Галицький тощо.

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Українські дворянські прізвища також свідчать про походження від знаті. Це прізвища, які ми знаходимо у родоводах українських дворян. Серед них можна зустріти Адамовичів, Андрушевських, Безбородьків, Вернадських, Галаганів, Гордієнків, Дараганів, Дорошенків, Ждановичів, Іскрицьких, Кандиб, Карпенків, Криницьких, Лазаревських, Леонтовичів, Максимовичів, Овсієнок, Остроградських, Паскевичів, Полуботків, Самойловичів, Стороженків, Сулимів, Тарновських, Уманців, Ханенків, Щербанів та багато інших.

Прізвища українців несуть у собі багато історичної та культурної спадщини. Вони відображають різноманітні аспекти українського життя, професій та походження. Дослідження прізвищ дозволяє краще зрозуміти культурну та історичну спадщину українського народу.