Володимир Путін, президент Російської Федерації, прийняв рішення відмовитися від повної мобілізації, про що свідчить законопроект, який був поданий до Державної Думи. Згідно з проектом, передбачається підвищення призовного віку для призовників.

За проектом, розробленим міністром оборони Сергієм Шойгу, максимальний вік призову буде підвищено негайно з 27 до 30 років. Крім того, мінімальний вік призову буде підвищено з 18 до 21 року, з послідовним щорічним збільшенням на один рік в період з 2024 по 2026 рік.

Згідно з доповіддю Інституту вивчення війни (ISW), “негайне підвищення максимального віку в законопроекті, ймовірно, спрямоване на розширення вікового діапазону призову для задоволення потреб російських збройних сил в Україні, а потім поступове скорочення загальних вимог до призову в наступні роки для російського суспільства”.

Ця поступова зміна призовного віку означає, що групи потенційних призовників відтепер отримають трирічні відстрочки, збільшуючи тривалість їхнього призову на три, два і один рік відповідно. Особи, які мають право бути призваними у 2023 році, продовжуватимуть служити в зоні конфлікту в Україні.

За словами аналітиків, Кремль, ймовірно, намагається захистити нове покоління росіян від демографічних і соціальних наслідків війни на виснаження в Україні, розподіляючи ці впливи серед групи росіян одного покоління.

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Графік поступового зниження призовного віку також свідчить про те, що Кремль не передбачає тривалості війни в Україні понад наступні три роки. Запропоноване розширення вікового діапазону призову є додатковим заходом, спрямованим на формування сил, набагато нижчих за повну мобілізацію, і свідчить про те, що Кремль не розглядає перспективу повної мобілізації.

Законопроєкт про підвищення призовного віку вже набрав певну підтримку серед депутатів Державної Думи й незабаром буде розглянутий для подальшого прийняття.