В Україні Національна комісія зі стандартів державної мови, яка є центральним органом виконавчої влади, рекомендує розглянути перейменування міста Запоріжжя, зазначаючи, що назва може не відповідати стандартам.

Згідно зі звітом, фахівці-філологи та історики з усіх регіонів України склали перелік з 1400 міст і сіл, які рекомендується перейменувати відповідно до закону “Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні та деколонізацію топонімії”.

Запоріжжя також потрапило до цього переліку як одне з міст, назва якого “може не відповідати лексичним нормам української мови, зокрема стосуватися російської імперської політики”. Його пропонували назвати “Запорожжя”.

Нацкомісія рекомендує обґрунтувати “доцільність збереження поточної назви або запропонувати нову назву” для міста.

У місцевих органів влади є 6 місяців, щоб довести доцільність назви міста або запропонувати альтернативну назву. Якщо цього не зроблять, парламент матиме право змінити назву міста на підставі рішення Нацкомісії.

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Проте для того, щоб перейменувати Запорізьку область, необхідні зміни до Конституції, що вимагає підтримки понад 300 голосів у парламенті. У минулому вже були випадки, коли змінювали обласний центр, але залишали назву регіону, наприклад, Дніпро та Дніпропетровська область, Кропивницький та Кіровоградська область.

Варто відзначити, що ця комісія впливає на зміну топонімів, і її діяльність координується Кабінетом Міністрів.