В Україні вважають, що отримання ЗСУ винищувачів F-16 може змінити хід російської війни.

Ці літаки Європа використовувала наприкінці Другої світової війни – вони розвивали набагато вищу швидкість завдяки реактивним двигунам. Ці винищувачі здатні атакувати цілі як у небі, так і на землі й використовувати для цього ракети класу “повітря-повітря”.

У травні 2023 року міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що для забезпечення України літаками F-16 планується створити міжнародний фонд.

Тим часом заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква заявив, що після візити Зеленського до Молдови 1 червня, де проходив саміт Європейської політичної спільноти, було укладено усні домовленості щодо прискорення підготовки українських пілотів, які будуть пілотувати винищувачі F-16.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

За його словами, визначилися країни, що увійдуть до так званої “коаліції винищувачів”. Поки що це будуть Велика Британія, Нідерланди, Польща, Данія, Швеція, Бельгія, Португалія та Франція.

Ігор Жовква додав, що список цих країн буде розширюватися.