Україна житиме за новим церковним календарем: коли святкуватимемо Різдво

Православна церква України 24 травня 2023 року на архієрейському соборі ухвалила історичне рішення – затверджено новий церковний календар. Він набере чинності з 1 вересня.

Тепер українці святкуватимуть Різдво Христове 25 грудня (раніше 7 січня) – за Григоріанським календарем, як більшість країн світу. Однак Великдень та Трійцю ми святкуватимемо за “старим стилем”, тобто за Юліанським календарем.

Раніше перехід на Григоріанський календар ухвалила Українська греко-католицька церква (це відбулося у лютому 2023 року), яка підпорядковується Ватикану. До останнього УГКЦ дотримуючися православних традицій святкувала Різдво в один день з православною українською церквою. Тепер і ПЦУ буде “підкорятися” Григоріанському календарю.

У заяві ПЦУ наголошується: “Рішенням Архієрейського Собору помісної Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія 24 травня 2023 року затверджено Постанову про календарне питання, в якій визначено перехід на новоюліанський календар з 1 вересня цього року, зберігаючи за парафіями та монастирями, які цього бажають, право використовувати старий календар”.

Представники православної церкви зауважують, що до цього рішення йшли тривалий час і воно не було простим: “Але воно так само необхідне, як свого часу було необхідним рішення запровадити українську живу мову в богослужінні замість традиційної слов’янської, запровадити автокефальний устрій життя Церкви замість багатосотлітньої підлеглості”.

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

У ПЦУ додали, що не змушуватимуть підпорядковані парафії чітко дотримуватися нових дат церковних свят: “Парафії й монастирі, які бажають дотримуватися старого календаря, матимуть цю можливість”.

Додамо, з 1 вересня 2023 віряни ПЦУ та УГКЦ святкуватимуть по-новому так звані “нерухомі свят”, які мають сталу дату.

Тобто, Різдво 25 грудня, а не 7 січня, Покрову 1 жовтня (раніше 14 жовтня), Водохреще 6 січня, а Святого Миколая 6 грудня. Стрітення Господнє тепер відзначатимуть 2 лютого (а не 15 лютого), Благовіщення 25 березня (раніше 7 квітня), Преображення Господнє 6 серпня (раніше 19 серпня), Різдво Пресвятої Богородиці 8 вересня (раніше 21 вересня), Воздвиження Хреста Господнього 14 вересня (раніше 27 вересня).