В сучасному світі оплата картою під час онлайн-покупок чи в магазин стало звичною річчю. Все тому, що шахраї використовують різноманітні схеми для видурювання грошей та чекають, поки прості люди втратять пильність.

Тільки за минулий рік шахраї стягнули з банківських карто українців понад 480 млн гривень, свідчать дані Нацбанку. Ця цифра більша за позаминулорічну на 46%. В середньому злочинці списують з чужої картки 2200 гривень. Найбільше випадків такого шахрайства саме в інтернеті – 86%, в ТРЦ, банкоматах, терміналах – тільки 14%.

Шахраї розуміють, що люди під час війни особливо вразливі, тривожаться та часом опиняються в скрутному становищі. Проте у НБУ закликали українців критично мислити та підвищувати свою обізнаність. Це стосується й того, що не можна розголошувати дані своєї банківської картки, не можна нікому повідомляти CVV-код та не проводити операції з розрахунку на підозрілих онлайн-ресурсах.

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Також пам’ятайте, що не потрібно називати іншим особам, телефоном чи відправляти секретні коди, які надходять в смс-повідомленнях. Тримайте у секреті паролі та логіни для входу в банківські додатки.

Крім того, злочинці намагаються втертися в довіру до особи та пообіцяти допомогти вирішити певну проблему. Проте ви залишитеся ні з чим, адже таким людям треба нажитися на вашому горі та виманити ваші гроші.