Сподвигнути Володимира Путіна на війну з Україною могла ситуація в Казахстані, де в січні 2022 року був скинутий Нурсултан Назабраєв. Такої думки дотримується колишній співробітник КДБ та російської розвідки Сергій Жирнов.

В інтерв’ю УНІАН він повідав, що глава РФ, можливо, збирався піти на спокій, забезпечивши за собою статус «батька нації» за прикладом Казахстану, але повстання в цій країні, коли за лічені дні Назарбаєв втратив весь свій вплив, не на жарт його налякала.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

«Він зрозумів, що навіть якщо стане таким собі “єлбаси”, то прийде якийсь “Токаєв” і його сковирне, поверне Конституцію у зворотний бік, змінить у зворотний бік назву столиці, проведе вибори та поверне країну до нормального русла. Путін цього злякався і вирішив: «У мене не залишається нічого, окрім затіяти війну проти зовнішнього ворога», — вважає Жирнов.