Війна в Україні, яка триває вже другий рік, стала для Тайваню, який постійно перебуває під загрозою з боку Китаю, тривожним, але й цінним уроком. Хоча Тайвань і Україну розділяють тисячі кілометрів, аналітики вбачають багато паралелей між потенційним конфліктом у Тайванській протоці та російською агресією проти України.

“Це внесло певну перспективу, деяку реальність” до небезпек, які очікують на Тайвань, – зазначає Олександр Та-Рай Юї, фактичний посол Тайваню у Вашингтоні.

Врахувавши ці загрози, Тайвань вживає низку заходів для зміцнення своєї обороноздатності. Збільшено оборонний бюджет, розширено термін обов’язкової військової служби та розвивається потенціал асиметричної війни.

Особливу увагу приділяють концепції “громадянської стійкості”, запозиченій з українського досвіду мобілізації всього суспільства для протистояння агресору.

“Люди допоможуть вам, лише якщо ви допоможете собі”, – підкреслює Юї, роблячи акцент на важливості самостійної підготовки до оборони.

Однак напруженість у регіоні зростає. Китай посилює військову активність, особливо після інавгурації нового президента Тайваню, Лай Чін-те, якого в Пекіні вважають “сепаратистом”. Китайська риторика стає дедалі жорсткішою, з звинуваченнями тайванського керівництва у “зраді”.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

На противагу цьому, Тайвань чітко декларує свою унікальну ідентичність та демократичні цінності. Опитування показують, що більшість тайванців прагнуть до незалежності, а не до об’єднання з Китаєм.

Важливим фактором залишається підтримка США. Тайвань розраховує на продовження американської допомоги, як військової, так і дипломатичної. Юї підкреслює, що США мають ресурси для підтримки як України, так і Тайваню, спростовуючи твердження про те, що Вашингтону доведеться обирати між цими двома пріоритетами.

Розуміючи, що потенційний конфлікт у Тайванській протоці матиме глобальні наслідки, особливо з огляду на роль острова у виробництві напівпровідників, Тайвань прагне створити багаторівневу систему стримування, яка включатиме не лише військові, але й дипломатичні та економічні інструменти.