Україна зіткнулася з серйозною проблемою дефіциту електроенергії, яка може тривати до 2026 року. За словами експертів, для розв’язання цієї проблеми та забезпечення стабільного постачання електроенергії домогосподарствам доведеться витратити значні кошти на нове енергообладнання.

Виконавчий директор асоціації “Енергоефективні міста України” Святослав Павлюк зазначає, що десятиліттями занижені тарифи на електроенергію не покривали її реальну вартість. Це призвело до накопичення проблем в енергетичному секторі, які зараз потребують негайного вирішення.

“Те, що ви недоплачували за електроенергію всі минулі роки – вважайте, що ви складали гроші в банку і тепер їх треба одним духом заплатити за нову систему енергопостачання. Я знаю, що їх немає, але ви їх проїли”, – зазначив Павлюк.

За оцінками експертів, кожне домогосподарство в Україні має витратити $3-4 тисячі на нове енергообладнання. Це охоплює генератори, сонячні панелі, акумулятори та інші пристрої, які допоможуть зменшити залежність від централізованого постачання електроенергії.

Дефіцит електроенергії в Україні посилюється через пошкодження енергетичної інфраструктури внаслідок російських атак. Загальний збиток енергетичній системі перевищує 1 мільярд доларів США.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Міжнародний валютний фонд (МВФ) прогнозує, що середній дефіцит електроенергії в Україні у 2024 році становитиме близько 10%. Протягом 2025 року дефіцит поступово знизиться і буде усунений до початку 2026 року.

Україна також потребує значних інвестицій в розвиток інфраструктури для імпорту електроенергії з сусідніх країн. Це допоможе зменшити залежність від власних ресурсів та забезпечити більшу стабільність постачання.