Біженка з Одеси Євгенія Дехтяренко з сином-підлітком живе у Японії. Однак її мрія – повернутися в Україну. 

В коментарі OBOZ.UA вона заявила, що 26 квітня 2022 року з сином прилетіла до Японії. Візу вона отримала всього за добу, що стало великою удачею, адже багато інших чекали на неї місяцями. Хоча вона не знала мови, з документами все вдалося владнати, і вони отримали особливий статус і підтримку.

Жінка працює онлайн як психолог-психотерапевт, надаючи волонтерську допомогу українцям, які страждають від самотності. Вона розповіла, що японська культура дуже відрізняється від української: люди тут закриті, не звикли ділитися внутрішніми переживаннями. Євгенія також бере участь у діяльності асоціації підтримки іноземних жінок, яка надає безплатні послуги психологів.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Євгенія підкреслила, що японці дуже допомагають біженцям, надаючи житло, мовні школи та інші ресурси. Вона зазначила, що японці – люди з великим серцем, які готові допомагати іноземцям. 

Проте вона також застерегла, що життя в Японії не таке романтичне, як може здаватися, і вимагає великої праці. Євгенія мріє повернутися в Одесу на пенсії, щоб жити спокійним життям і насолоджуватися морем.