З початком повномасштабного вторгнення РФ в Україну питання мобілізації та проходження військово-лікарської комісії (ВЛК) стало одним із найактуальніших для українців. На жаль, не всі знають свої права та порядок дій під час проходження ВЛК.

Адвокат Роман Сімутін у своєму YouTube-каналі роз’яснив нюанси проходження ВЛК та надав поради, як діяти у випадку, якщо ви не згодні з висновком комісії.

Законні підстави для відмови від проходження ВЛК

Перш за все, важливо пам’ятати, що у разі незаконного затримання та порушення процедури проходження ВЛК, ви маєте право відмовитися від виконання незаконних розпоряджень.

Ось алгоритм дій:

Заявіть про відмову виконувати незаконні розпорядження та поясніть, що погоджуєтеся проходити ВЛК лише у спосіб, визначений законом.

Запропонуйте виписати повістку та направити вас на іншу дату для отримання виписки з амбулаторної книжки та лікарських висновків.

До особової справи окремою заявою долучіть всі без винятку лікарські виписки та висновки з амбулаторної картки.

Зверніть увагу: виписку з амбулаторної картки ви не просто можете надати, ви ЗОБОВ’ЯЗАНІ це зробити.

Спеціалісти ВЛК не ставлять діагнозів, а лише дають експертну оцінку стану особи та порушень функції організму.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Якщо ви не згодні з висновком ВЛК, ви маєте право його оскаржити.

Ось кроки, які вам потрібно виконати:

Напишіть скаргу на ім’я голови ВЛК. Отримайте офіційну відповідь з поясненнями. У разі ненадання відповіді на скаргу або незгоди з поясненнями, ви можете оскаржити висновок ВЛК у вищестоячій інстанції.