З 1 липня в Україні починають діяти нововведення, які значно змінять процес мобілізації та бронювання військовозобов’язаних. Однією з ключових змін стане запуск функції бронювання військовозобов’язаних у застосунку “Дія”.

Раніше роботодавцям доводилося подавати заяви в паперовому вигляді, що займало багато часу. Тепер процес стане швидким і прозорим, без людського фактора, з результатом за годину, як зазначив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

На першому етапі онлайн-бронювання зможуть використовувати критично важливі підприємства та компанії, що працюють на потреби Сил оборони. Керівник отримає відповідь про бронювання в “Дії”, а інформація про це оновиться в системі “Резерв+”. Наприкінці червня у “Резерв+” з’явився статус бронювання від мобілізації, що спростить контроль за станом бронювання.

З 16 липня в Україні набуде чинності ще одна важлива зміна: повістки, надіслані поштою, вважатимуться врученими. Як пояснив речник Міноборони Дмитро Лазуткін, якщо людина отримує рекомендований лист під підпис або відмовляється його отримати під підпис, лист вважатиметься доставленим. Якщо лист повертається через відсутність особи, запускається механізм адміністративного правопорушення.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Також, з липня військовозобов’язані чоловіки при виїзді за кордон зможуть пред’являти QR-код військово-облікового документа. Це стосується і наявності у військово-облікових документах інформації про звільнення від мобілізації або виключення з військового обліку за станом здоров’я. З 18 травня це стало додатковою умовою перетину кордону окремих категорій громадян, повідомив речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко.

Крім того, з 1 липня українські студенти-заочники та ті, хто здобуває другу або третю вищу освіту, можуть бути мобілізовані. Це нововведення закріплено в новій редакції закону про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, що набув чинності 18 травня 2024 року. Зміни торкнуться здобувачів освіти, які навчаються заочно, здобувають другу або третю вищу освіту, а також тих, хто здобуває освіту за рівнем, нижчим за вже отриману.