За перше півріччя 2024 року українські військові значно посилили свої позиції в повітрі, завдавши серйозної шкоди російській авіації.

Згідно з аналітикою Інституту вивчення війни (ISW), українські сили за цей період пошкодили або знищили понад 30 бойових літаків окупантів.

Серед втрат росіян: 9 літаків Су-25, 1 літак Су-57, 2 літаки МіГ-31, 13 літаків Су-34, 2 літаки Су-35, 2 літаки А-50 (далекого радіолокаційного виявлення), 1 літак Іл-22М11 (десантний командно-штабний), 1 бомбардувальник Ту-22М3.

Більшість цих втрат росіяни зазнали на тимчасово окупованих українських територіях, за винятком кількох епізодів над Азовським морем та на території РФ.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Хоча точна кількість збитих у повітрі та знищених на аеродромах літаків не оприлюднена, втрати змусили окупантів значно скоротити активність авіації на сході України.

Аналітики ISW також зазначають: знищення росіян літаків А-50 та Іл-22 раніше вже призводило до тимчасового припинення їх активності над Україною.