Угорський прем’єр Віктор Орбан погодився підтримати початок переговорів щодо вступу України до Європейського Союзу лише за умови виконання Україною 11 вимог, пов’язаних із правами угорської меншини на Закарпатті. Ці вимоги залишаються непублічними, але їх було передано українським офіційним особам ще в січні 2024 року під час зустрічі в Ужгороді.

Перелік вимог було передано міністром закордонних справ Угорщини Петером Сійярто міністру закордонних справ України Дмитру Кулебі та керівнику Офісу Президента Андрію Єрмаку. Хоча Сійярто називав цей перелік “проханнями”, в офіційних листах він усе ж таки був позначений як “список вимог”, що свідчить про серйозність намірів Будапешта, пише Європейська правда.

Однією з ключових вимог є забезпечення використання угорської мови в освітньому процесі на всіх рівнях, включаючи школи та університети. Угорщина також наполягає на відновленні статусу “школа національної меншини” для закладів з угорською мовою викладання. Важливо зазначити, що для України ці вимоги є складними, проте сторони досягли певних компромісів щодо деяких питань.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Деякі з пунктів вимог стосуються адміністративного поділу та територіального застосування мовного законодавства. Зокрема, Угорщина вимагає, щоб територією застосування законодавства про використання мов вважали не адміністративну одиницю, а населений пункт. Це дозволило б угорській мові мати офіційний статус у більшій кількості населених пунктів на Закарпатті, навіть там, де угорська меншина не є численною.

Ще однією вимогою є скасування концепції культурної автономії та забезпечення права на вільне використання національної символіки та святкування національних свят. Угорщина також наполягає на знятті обмежень на використання угорської мови в політичному житті, включаючи вибори та референдуми, і забезпеченні представництва угорської меншини в українському парламенті.