Якщо у вас вдома мешкає пухнастий улюбленець, ви, мабуть, неодноразово помічали, як котик любить всістись за вашим ноутбуком? Причина не у тому, що йому хочеться переглянути з вами улюблений серіал чи, банально, зіпсувати надрукований текст. Він просто хоче продемонструвати, що цей лептоп – його.

Експерти з котячої поведінки наголошують, що у кота надзвичайно розвинене почуття власності. Тож він часто треться до чужих речей, аби залишити там свій запах, пише Sciencefocus.

За словами доктора Девіда Сендса, експерта з психології тварин з більш ніж 25-річним клінічним досвідом, котів у вашому ноутбуці приваблює перш за все його запах. Адже власник регулярно залишає на лептопі свої запахи.

“Ваш нявчик може відчути ваш запах по всій клавіатурі. Коти – це нюхові машини від кінчика хвоста до кінчика носа. Їхній світ заснований на запахах. Оскільки зір у котів розвинений для нічного полювання, тож нюх дуже важливий і в інший час”, – каже Сендс.

Однак, науковець застерігає, що кіт не просто винюхує запахи на ноутбуці власника, він має для цього вагому причину. “Кіт хоче залишити свій власний запах і витіснити ваш. Це все пов’язано з почуттям власності, таким чином ваш кіт фактично каже лептопові: “Ти належиш мені!”, – наголошує Девід.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Експерт з психології тварин радить не вірити у те, що ваш кіт виявляє велику любов, коли треться біля свого господаря. “Люди завжди думають, що коти, які труться об вас або речі, яких ви торкаєтесь, виражають любов. Але насправді коти – дуже власницькі тварини. Для них, чим більше вони зможуть пройти повз вас і ввібрати ваш запах, тим краще!” – запевнив науковець.

Доктор Девід Сенд також наголосив, що котів у жодному разі не можна порівнювати із собаками. “У той час, як собаки були виведені, щоб стати нашими компаньйонами, коти все ще досить дикі. Вони були виведені для боротьби з паразитами та не є соціальними істотами – вони живуть самі по собі”, – переконаний експерт.