Полковник ВПС США у відставці Джеффрі Фішер роз’яснив причини затримки передачі Україні винищувачів F-16. За його словами, це пов’язано з кількома факторами, зокрема з тривалим процесом підготовки пілотів та дипломатичними міркуваннями.

Фішер зазначає, що навчання пілотів на F-16 потребує значного часу та ресурсів. Повітряні сили США використовують поетапний підхід, який триває від півтора до двох років та коштує від 1 до 3 мільйонів доларів США. Це пов’язано з тим, що пілоти спочатку проходять базову авіаційну підготовку, а потім навчаються керувати конкретними типами літаків.

Зважаючи на значні інвестиції, США вимагають від своїх пілотів відслужити 10-12 років. Це робиться для того, щоб компенсувати витрати на їх навчання. Крім того, США також відповідають за підготовку пілотів для інших країн, що додатково ускладнює процес.

Фішер стверджує, що затримка F-16 частково обумовлена дипломатичними міркуваннями. Винищувачі були запропоновані Україні не США, а НАТО.

“Це викликає у Байдена серйозні побоювання, що F-16 Москва вважатиме ескалацією”, – зазначає Фішер.

Він додає, що хоча особисто вважає такі побоювання несерйозними, остаточне рішення про передачу літаків приймає не він.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Разом з тим, Фішер позитивно оцінює рішення США про надання Україні ракет ATACMS.

“Хоча, як на мене, обмеженість досі завелика. Росія – екзистенційна загроза існуванню України. Якщо український Генштаб будь-де на її території бачить легітимні цілі, він повинен мати можливість уражати їх”, – переконаний полковник.