Троїцька батьківська субота — важливий день у православному календарі, коли віряни поминають своїх покійних родичів, молячись за їхні душі. Цей день завжди припадає напередодні свята Трійці, яке є рухомим і залежить від дати святкування Великодня.

У 2024 році віряни східного обряду святкуватимуть Трійцю у неділю, 23 червня. Таким чином, Троїцька батьківська субота припадає на 22 червня. Це особливий день, коли заведено молитися за прощення гріхів покійників та милосердя для них від Господа.

Напередодні, у п’ятницю, віряни йдуть на кладовище, щоб поприбирати на могилах своїх рідних та молитися за їхні душі. У суботу зранку відбувається заупокійна Божественна літургія, після якої служиться спільна панахида. Люди пишуть імена покійників на спеціальних листках, щоб їх згадали під час молитви. Після служби у храмі родичі йдуть на кладовище для приватної панахиди.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

У цей день віряни дотримуються певних обмежень, щоб духовно підготуватися до святкування Трійці. Забороняється:

  • Лаятися, сваритися, лихословити.
  • Веселитися, співати, танцювати, розважатися.
  • Вживати м’ясні, молочні та жирні продукти.
  • Пити алкогольні напої.
  • Конфліктувати та ображати інших.
  • Згадувати покійників поганими словами.

Церква також рекомендує відкласти хатні справи, уникати в’язання, шиття, роботи на городі чи ремонту.