Відповідно до Положення про військово-лікарську експертизу у Збройних силах України, наявність певних захворювань може стати підставою для звільнення від мобілізації. Придатність до військової служби визначає військово-лікарська комісія (ВЛК), яка приймає рішення на основі переліку захворювань.

Чоловіки з гіпертонією можуть бути визнані непридатними до військової служби, якщо у них діагностовано хвороби, що характеризуються підвищеним кров’яним тиском 110-115 мм рт. ст., гіпертонічну хворобу III стадії, злоякісну форму гіпертонічної хвороби або інші види артеріальної гіпертензії з підвищенням тиску до III ступеня. Такі захворювання можуть призвести до виключення з військового обліку.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Зокрема, якщо у чоловіка діагностовано гіпертонічну хворобу III стадії, його вважають непридатним до служби і виключають з військового обліку. Водночас у випадку гіпертонічної хвороби I або II стадії, ВЛК може визнати людину непридатною до військової служби в мирний час, але обмежено придатною у воєнний період. Це означає, що такі особи можуть бути мобілізовані у разі воєнних дій.

При наявності підвищеного артеріального тиску, особа повинна пройти стаціонарне обстеження у спеціалізованому лікувальному закладі. Висновок про гіпертонічну хворобу формулюється з визначенням її стадії та характеру ураження органів-мішеней. Ці критерії є вирішальними для прийняття рішення про придатність до служби.