В Україні у період мобілізації чоловіки з інвалідністю та ті, хто мав статус обмежено придатного до військової служби, повинні знову пройти військово-лікарську комісію (ВЛК). 

Адвокатка Олена Воронкова пояснила особливості переогляду. Вона зазначила, що Кабмін разом з правоохоронцями зобов’язаний перевірити обґрунтованість рішень медико-соціальних експертних комісій для чоловіків віком від 25 до 50 років, яким вперше встановлено інвалідність II та III груп після 25 лютого 2022 року.

Проте, повторного проходження ВЛК не вимагається від чоловіків, яким встановлено інвалідність через підвищення або зниження групи, через захворювання чи поранення під час захисту країни, у яких відсутні кінцівки, кисті, стопи чи один із парних органів, а також у кого є онкологічні захворювання, інтелектуальні порушення, психічні розлади, церебральний параліч чи інші паралітичні синдроми, або інвалідність з дитинства.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Воронкова підкреслила, що порівняно з 2022 та 2023 роками, нині умови проходження медогляду стали значно суворішими. Вона зазначила, що часто людей автоматично визнають “придатними” до служби за найменшого натяку на невідповідність діагнозу чи його альтернативного трактування.

Крім цього, адвокатка пояснила, що діагнози та захворювання, за якими чоловіків визнають непридатними, вказані в наказі Міноборони №402 “Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України”. Вона розповіла про випадок, коли діагноз особи відповідав примітці до наказу, проте лікарі її до уваги не взяли і людину з важким захворюванням визнали придатною до проходження служби.