В Японії почала швидко поширюватися небезпечна “м’ясоїдна” бактерія, яка може вбити людину за 48 годин. Цього року вже зафіксовано майже тисячу смертей від цієї інфекції, повідомляє Bloomberg.

Після скасування ковідних обмежень в країні, розпочалася епідемія синдрому стрептококового токсичного шоку (STSS), викликаного стрептококом групи А (GAS). За даними Національного інституту інфекційних хвороб Японії, станом на 2 червня кількість випадків досягла 977, що перевищує минулорічний рекорд у 941 випадок.

Зазвичай стрептокок групи А викликає у дітей фарингіт, проте деякі типи цієї бактерії можуть спричинити важкі симптоми, такі як біль і набряк кінцівок, лихоманку, низький кров’яний тиск, що можуть призвести до некрозу, проблем з диханням, відмови органів і навіть смерті. Люди старше 50 років особливо вразливі до цього захворювання.

“Більшість смертей трапляється протягом 48 годин”, — зазначив Кен Кікучі, професор інфекційних хвороб Токійського жіночого медичного університету. “Якщо пацієнт помічає набряк стопи вранці, до обіду він може поширитися на коліно, і смерть може настати протягом двох діб”.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Спалахи цієї інфекції нещодавно були зафіксовані і в інших країнах. Наприкінці 2022 року п’ять європейських країн повідомили Всесвітню організацію охорони здоров’я про збільшення випадків інвазивного стрептококового захворювання групи А (iGAS), включно зі STSS, після скасування ковідних обмежень.

Згідно з прогнозами, цього року в Японії кількість випадків може досягти 2500 із смертністю близько 30%. Професор Кікучі рекомендує дотримуватися гігієни рук і обробляти будь-які відкриті рани, щоб запобігти інфекції.