На території підконтрольної російським окупантам частини Донецької області “влада” таємно віджала 300 тисяч квартир та будинків. Причому жодних виплат, компенсацій чи надання іншого житла місцевим, звичайно ж, не передбачено. А довідалися вони про грандіозну аферу цілком випадково.

Як запрацювала схема

Російська влада виношує плани з деприватизації житла на території РФ, згідно з яким його фактично забиратимуть у соціально незахищених верств – а йдеться (на хвилинку!) про 60% населення. У планах влади підняти вартість обслуговування квартири до 30-35 тисяч рублів (13,5 – 15,8 тис. грн за курсом НБУ), а хто не може платити щомісяця таку суму – відбирати житло.

Однак на території тимчасово окупованої частини Донецької області пішли ще далі: вже позбавили права власності 300 тисяч місцевих мешканців (і тепер їх у будь-який момент можуть виселити). Причому зробили це таємно.

Про підписану гауляйтером Денисом Пушиліним постанову стало відомо випадково – коли один із власників житла збирався його переоформити і дізнався, що воно вже… не його, а у власності “республіки”. І спалахнув скандал.

“Квартири фактично націоналізували за день до “включення” регіону до складу РФ. Простою мовою – віджали. А люди про це дізналися, коли потрібно було перереєструвати житло за російським законодавством. Інакше його не продати. Ви, звичайно, можете сказати, що це все одно не впливає на право власності в Україні, тому що територія окупована – і матимете рацію. Однак у мене є кілька клієнтів, які хочуть продати житло в Донецьку та виїхати до дітей на підконтрольну Україні територію чи в інші країни, а зробити угоду можна лише тут – і так, лише за росзаконодавством. Це реалії”, – розповідає донецька рієлторка на умовах анонімності.

За її словами, кількість людей, які виявили, що їхнє житло вже перебуває у власності “ДНР”, зростає з кожним днем. “Люди дізнаються про це, коли звертаються до росреєстру, а їм видають повідомлення “про зупинення державної реєстрації прав”, – поділилася рієлторка.

При цьому вона відмовилася назвати конкретні адреси з метою безпеки – як своєї, так і її клієнтів. Однак у соціальних мережах та місцевих ЗМІ вже викладають копії повідомлень із реєстру.

У кого відібрали житло

Про те, що квартира в будинку 7 на вулиці Карла Лібкнехта в Донецьку вже давно не її, 56-річна Наталія Миронова дізналася, отримавши повідомлення з росреєстру після спроби перереєструвати житло.

Як причину “відомство” вказало “постанову комітету оборони ДНР № 341 від 29.09.22 року” за підписом ватажка Дениса Пушиліна, до якого додається перелік з адресами нерухомого майна, щодо якого не можуть здійснюватися будь-які дії. Важливе уточнення – сам список є засекреченим, його ніде немає.

Примітно, що будинок, у якому знаходиться квартира донеччанки, розташований не в найкращому районі обласного центру, та й будівля теж така собі. І, за словами місцевої мешканки, боргів за комуналку в неї немає. Тобто чим керувалися ті, хто вніс квартиру донеччанки до списку для віджимання – абсолютно незрозуміло.

Під роздачу потрапив і батько завзятого на війні окупанта. Він не зміг оформити на себе квартиру сина у будинку 18 на вул. Річковий – вона теж уже “націоналізована” в “інтересах оборони”.

Постраждалі зверталися на “гарячу лінію голови ДНР”, але відповіді так і не отримали. Найбільше розшаленіли проросійськи налаштовані жителі Донецької області, які, за їхніми словами, “одержали удар у спину” – чого, звичайно ж, не очікували.

Серед них – мешканка Макіївки Валентина Романенкова, чоловік та син якої воювали на боці російських окупантів та загинули. Квартира її матері-інваліда у мікрорайоні Первомайський також була віджата постановою “комітету оборони”.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

У зверненні до Путіна Романенкова заявила, що “влада ДНР вирішила відібрати останнє без пояснення причини”, а “постанова дискредитує РФ і діє на користь ворогів”.

Що далі?

Деякі донеччани збиралися оскаржити “націоналізацію” своїх квартир у “судах”, проте адвокати кажуть, що це нереально, оскільки орган, який видав цю “постанову” (так званий “державний комітет оборони ДНР”), розформовано і, відповідно, немає відповідача.

“Після скандалу, що розгорівся, “адміністрація” Пушиліна заявила, що сталася якась “технічна помилка” і скоро нібито буде алгоритм, як “повернути” житло”, – каже наш співрозмовник в окупованому обласному центрі.

Ось тільки, за його словами, у такий поворот місцеві жителі не вірять: вони вважають, що “влада” просто тягне час, щоби погасити невдоволення, а потім “щось придумає”. Авжеж лише на свою користь.