У Євросоюзі завершилися вибори до нового складу Європарламенту. Хоча ультраправі та євроскептики зміцнили свої позиції, більшість зберегли традиційні центристські партії, які зараз намагаються сформувати коаліцію.

У неділю голосування відбулося у 21 країні ЄС, що стало головним днем виборів. Європейців найбільше хвилюють питання міграції, змін клімату та власного добробуту, але на тлі російської агресії проти України до списку пріоритетів додалася і безпека континенту.

Політичні уподобання виборців значно різняться від країни до країни. У Польщі перемогу здобула центристська партія чинного прем’єра, тоді як у Німеччині партія канцлера Шольца посіла третє місце, поступившись опозиції та ультраправій “Альтернативі для Німеччини”. У Франції праві партії Марін Ле Пен тріумфально здобули понад 30% голосів, що змусило президента Макрона оголосити дострокові парламентські вибори.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Попри успіхи правих, найбільше представництво у Європарламенті зберігають центристські та ліберальні проукраїнські партії, хоча вони й втратили кілька мандатів. Враховуючи різноманітність поглядів серед правих, малоймовірно, що вони будуть залучені до розподілу ключових посад у ЄС.

Очікується, що лідери країн Євросоюзу проведуть переговори щодо кандидатур на найвищі посади, які потім затверджуватиме більшість у Європарламенті. Це означає, що підтримка України з боку ЄС залишиться стабільною, оскільки основні партії продовжують дотримуватися проукраїнської позиції.