В Україні готуються до посилення правил контролю за переказами з карток на картки. Нацбанк вже розіслав відповідні рекомендації банкам, а також готує більш жорсткі обмеження: ліміти на кількість переказів та максимальну суму за місяць.

Причина таких змін – “мули”, тобто ті, хто продає або здає в оренду шахраям свої картки. За допомогою цих “мулів” злочинці відмивають мільйони гривень, адже через їхні рахунки проходять сотні мільйонів гривень малими сумами.

Як працюють “мули”?

Продавці дроп-карток пропонують їх в соцмережах та на спеціалізованих сайтах. Покупці зазвичай запевняють, що використовуватимуть картки для законних цілей, але насправді вони знають, що купують їх для шахрайства. Вартість картки залежить від кількості, яку купують. За одну картку ПриватБанку просять 4400 грн, а за 100 – вже 1500 грн.

“Мулам” платять всього 1 тис. грн на місяць, а картки їм видають на один місяць, після чого блокують. 

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Банки повинні вимагати від фізосіб пояснень щодо дрібних переказів з картки на картку. Зупиняти платежі та відмовляти в обслуговуванні тим, хто не може пояснити походження коштів. Перевіряти фінансовий стан клієнтів та не допускати переказів, якщо вони здаються підозрілими.

НБУ пропонує ввести ліміт 30 переказів на місяць. Максимальна сума переказу складе 100 тис. грн.