Ситуація в армії країни-агресора загострюється з кожним днем. Побоювання кремлівського режиму оголосити нову хвилю мобілізації призвели до того, що у ЗС РФ серйозно посилили тиск на строковиків, примушуючи їх до підписання контракту. Не весело новоспеченим окупантам і на фронті: там вони вже відчули на собі свавілля командирів.

У туалет – під прицілом автомата

Практично щодня з’являється нова інформація про те, що коїться у “другій армії світу”, як і досі люблять стверджувати російські пропагандисти. Днями не витримали родичі мобілізованих із Башкирії (в/ч 29601) та записали звернення до Путіна і військової прокуратури, яке облетіло соцмережі.

Крім скарг, що “на штурми кидають офісних працівників”, матері та дружини окупантів заявили про “повне свавілля”.

“Наших хлопців тримають як військовополонених у підвалах. Виходити в туалет можна лише під прицілом автомата (…) Також приїжджають якісь невідомі люди та ведуть хлопців у невідомому напрямку на штурм опорних пунктів. У мобілізованих відібрали особисте майно, документи”, – розповіли родичі.

Вижити на фронті – те ще завдання, але й виконання обіцянок теж важко дочекатися. Зараз масово скаржаться на обман окупанти з підрозділу “Шторм Z”, який складається із засуджених злочинців, які підписали контракт з МО РФ. Головним аргументом для них була обіцянка зняти судимість, однак із цим виникла проблема.

Наприклад, троє окупантів, які приїхали до Москви, заявили, що ця умова не була виконана. Звернення по допомогу не принесли результату: їм заявили, що статусу колишніх в’язнів, які служать у “Шторм Z”, досі не визначено.

Також “штормівців” кидають і з виплатами. Наприклад, у 2023 році ув’язнений підписав у колонії контракт з міноборони і подався в “Шторм Z”. Після поранення на території України у лютому 2024 року він демобілізувався, але так і не отримав жодних виплат.

“Ні компенсації за поранення, ні губернаторських – нічого. Навіть документи досі не можу у військкоматі відновити”, – плаче тепер у соцмережах окупант.

У нього закінчилися всі заощадження, а допомагати йому ні МО РФ, ні чиновники не збираються.

Тим часом для того, щоб збільшити кількість контрактників, в армії РФ почали активно пресувати строковиків. Коли не допомагають умовляння, у хід ідуть знущання – доходить і до вбивств.

Одна з останніх гучних НП сталася у в/ч 30866 (дислокується в Черняховську Калінінградської області). Матрос Серик проходив строкову службу на посаді старшого механіка батальйону зв’язку. 10 травня після зміни з добового наряду росіянин вирушив у розташування і по дорозі “наклав на себе руки, не залишивши передсмертної записки”. Так було зазначено у повідомленні, яке надіслали матері.

Слідчий повідомив жінці, що хлопець застрелився сам. Однак коли та оглядала тіло сина, то знайшла не одне, а три вогнепальні поранення в голову.

Серику залишався всього місяць до демобілізації, він цього дуже чекав, навіть купив квитки додому. При цьому коли телефонував матері, то розповідав, що і його, і товаришів по службі-строковиків змушують підписувати контракт. Але матрос відмовився, і це його мати вважає причиною вбивства.

На фронт женуть навіть калік

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Ставлення російського командування до тих, хто вже воював і дістав травми на фронті, не краще. Дуже показовою ситуація сталася з жителем Якутії Максимом Масловим. Його мобілізували із серйозною травмою таза, яку він отримав на роботі у 2020 році, а через пів року на війні він потрапив під обстріл. У результаті – роздроблена кістка, потрібна заміна суглоба.

Окупант насилу пересувається, спираючись на тростину. Протягом дев’яти місяців він домагався лікування в головному військовому шпиталі, а командування загрожувало Маслову кримінальною справою і вимагало повернутися на фронт. У відповідь на надіслані медичні документи хіба що пообіцяли не відправляти на “виконання завдань”.

Кидають не лише поранених, тобто постраждалих безпосередньо в бою, військовослужбовців армії РФ, а й тих окупантів, які “просто” захворіли під час служби. Один із них днями записав відео, де плакався, що в нього через деякий час після контузії виявили кісту в голові, він практично втратив зір, а от операцію зробити не можуть. Точніше, безкоштовно не хочуть робити.

“Ми знайшли дві клініки в Росії, які роблять операції, і ті – приватні. Операція коштує від 120 тисяч у Москві. Я не маю таких грошей”, – поскаржився окупант. Тому він зараз збирає гроші.

Зарплати воєнного злочинця зараз вистачає лише на те, щоб харчуватися локшиною швидкого приготування (аналог нашої “Мівіни”) та купувати мінімум необхідних ліків. Але на це російському міноборони, звичайно, начхати – все чоловіче населення РФ для нього просто витратний матеріал. Як люблять говорити в Росії, “баби ще народять”.