Хоча багато українців вважають Харків першою столицею країни, насправді ця ідея не ґрунтується на історичних фактах, а є наслідком більшовицької пропаганди.

В радянські часи твердження про Харків як першу столицю України поширювалося в підручниках та інших джерелах інформації. Проте сучасні українські історики спростовують цю тезу, зазначаючи, що першою столицею була не вона, і навіть не Львів.

Історик Капранов у своєму відео на YouTube-каналі “імені Т.Г. Шевченка” детально пояснює цю ситуацію. Він чітко розрізняє два факти:

  • 1917 рік: у грудні 1917 року більшовиками було проголошено маріонеткову державу – Українську народну республіку рад (УНРР) зі столицею в Харкові. Ця УНРР була протиставлена Українській народній республіці (УНР), яка мала столицю в Києві.
  • 1934 рік: до 1934 року столицею радянської України був Харків. Проте після цієї дати столицю перенесли назад до Києва.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Отже, Харків ніяк не може бути першою столицею України з історичного погляду, адже УНРР, проголошена в Харкові, виникла на місяць пізніше УНР зі столицею в Києві. Харків був столицею штучно створеної більшовиками держави, яка протистояла прагненням українського народу до самовизначення.

Як зазначає головний науковий співробітник Інституту історії України НАНУ Станіслав Кульчицький, вибір Харкова більшовиками як столиці УНРР у 1919 році був зумовлений прагненням мати владу в місті, яке було “значною мірою зросійщене”.