Вперше в Росії був уражений новітній винищувач Су-57. Подія сталася на аеродромі “Ахтубінськ” в Астраханській області.

Про це повідомило Головне управління розвідки Міністерства оборони України 9 червня. Супутникові знімки показали, що 8 червня біля Су-57 з’явилися вирви від вибуху та сліди пожежі.

За словами українського журналіста Дениса Казанського, цю інформацію підтвердили й російські блогери-пропагандисти, які повідомили про атаку безпілотників на аеродром. В результаті Су-57 був пошкоджений осколками, і наразі визначають, чи підлягає він відновленню.

Характеристики Су-57. Су-57 – це сучасний надзвуковий бойовий літак п’ятого покоління, розроблений російською авіабудівною корпорацією ВАТ ОАК. Літак може використовувати ракети Х-59 та Х-69 і оснащений технологіями малопомітності та передовою авіонікою.

Основні характеристики:

  • Максимальна швидкість: 2 600 км/год
  • Маса порожнього літака: 18 500 кг
  • Розмір крила: 14 м
  • Довжина літака: 19,7 м
  • Тривалість польоту: до 5,8 годин
  • Екіпаж: одна людина

Вартість і виробництво. Проєкт Су-57 оцінюється в 8-10 мільярдів доларів. Росія не змогла налагодити масове виробництво цих літаків, і на озброєнні їх небагато. За оцінками експертів, наразі є близько 12 літаків Су-57, з яких половина – це дослідні зразки.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Проблеми та критика. Авіаексперти зазначають, що Су-57 має ряд проблем і не відповідає повністю стандартам п’ятого покоління. Серед недоліків:

  • Використання старих двигунів від Су-27 замість нових, заявлених раніше.
  • Відсутність інтеграції в системи управління військами ППО та інших родів військ.
  • Невідповідність технологіям зменшення помітності та високошвидкісних показників.

Репутаційні втрати. Ураження Су-57 стало серйозним ударом по репутації російської авіації. Це порівнюють зі знищенням таких важливих військових літаків, як А-50 або Ту-95МС. Військово-політичний оглядач Олександр Коваленко вважає, що це подія підкреслює вразливість російської авіації і можливість подібних атак у майбутньому.

Таким чином, ураження Су-57 на аеродромі “Ахтубінськ” стало показовим прикладом вразливості новітньої російської військової техніки і викликало значний резонанс серед військових експертів.