Відомий економіст та член ради Національного банку Василь Фурма, надав розгорнутий огляд факторів, що впливають на курс гривні.

За його словами, у травні активізувалися бюджетні видатки, що вплинуло на послаблення національної валюти. Прогнози щодо майбутнього курсу коливаються, але деякі експерти передбачають його на рівні 40-41 гривень за долар. Однак Національний банк України поки не підтверджує такі прогнози.

Понад те, на курс гривні впливає зменшення надходження валюти від експортерів агропромислового сектору, лібералізація на валютному ринку та сезонні коливання. Фурман в коментарі “24 каналу” підкреслив, що ситуація на валютному ринку знаходиться під контролем Нацбанку, і немає загрози раптового зміцнення або послаблення гривні.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Економіст додав, що довіра до національної валюти має велике значення, особливо коли йдеться про фінансування оборони та військово-промислового комплексу. Він підкреслив, що ситуація з інфляцією також під контролем, оскільки вона залишається на невеликому рівні – 3,9%.

Розглядаючи всі ці фактори, можна зробити висновок, що курс гривні в Україні залишається предметом уваги експертів та громадськості, а контроль Національного банку гарантує стабільність на валютному ринку.