Національний банк України погіршив прогноз зростання економіки на 2024 рік.

Про це повідомив “Інфляційний звіт” Національного банку України.

Причина – ракетні атаки росіян, які спричинили значні руйнування об’єктів критичної інфраструктури, насамперед енергетичного сектора.

За даними аналітиків, у першому кварталі 2024 року реальний ВВП України продовжував зростати. Цьому й надалі сприяв високий рівень адаптивності підприємств та населення до діяльності в умовах воєнного часу. Зокрема, економіку підтримують значні бюджетні витрати на оборону та соціальний захист громадян.

У НБУ наголосили, що через невизначеність із надходженням міжнародної допомоги уряд обережно витрачав бюджетні кошти на початку 2024 року. Це дуже позначилося на економіці. Так, темпи відновлення загальмувалися, а показники ВВП виявилися дещо гіршими, ніж очікував регулятор.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

На розвиток та відновлення економіки вплинули ракетні атаки росіян, які спричинили значні руйнування об’єктів критичної інфраструктури, насамперед енергетичного сектора. Відновити всі ці об’єкти за короткий термін неможливо. Тому спостерігатиметься періодичний дефіцит електроенергії у різних регіонах, що, звичайно, обмежуватиме відновлення економіки. Через втрати енергосектору НБУ погіршив прогноз зростання економіки на цей рік з 3,6% до 3%.

Проте очікується, що у наступні роки економічне зростання пришвидшиться до 4-5%. Цьому сприятиме подальше пристосування бізнесу та населення до нових викликів, а також значні бюджетні стимули за збереження підтримки міжнародних партнерів.