Швеція вирішила надати Україні літаки дальнього радіолокаційного виявлення та управління ASC 890, які значно посилять українську протиповітряну оборону.

Це стало частиною нового пакету військової допомоги, який є рекордним за обсягом і оцінюється в понад 13 мільярдів шведських крон (понад 49 мільярдів гривень). Про це повідомляє уряд Швеції.

Літаки ASC 890 з високотехнологічними системами спостереження та управління дозволять Україні отримати нові можливості для радіолокаційної розвідки та бойового управління. Це включає виявлення та знищення цілей у повітрі та на морі. Літаки забезпечать комплексні рішення, включаючи навчання, технічне оснащення та методичне забезпечення.

Окрім літаків ASC 890, до пакету допомоги увійдуть бронетранспортери Pbv 302, ракети Rb 99 (AMRAAM) та артилерійські боєприпаси калібру 155 мм.

Характеристики ASC 890. Система ASC 890, розроблена компанією Saab, використовує технологію активного електронного сканування (AESA). Це дозволяє динамічно регулювати енергію радара залежно від ситуації. Радар має широкий діапазон спостереження, який охоплює понад 500 тисяч квадратних кілометрів по горизонталі та досягає висоти понад 18 тисяч метрів по вертикалі. Це дозволяє виявляти та відстежувати різні об’єкти, зокрема винищувачі, вертольоти, крилаті ракети та морські цілі.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Зазвичай ці системи встановлюються на літаки Saab 340, які працюють на висоті до 7620 метрів.

Раніше міністр оборони Швеції Пол Йонсон заявив, що передавання винищувачів JAS-39 Gripen Україні наразі призупинено. Ці літаки могли стати першими західними бойовими літаками в складі Повітряних сил ЗСУ.