Відразу кілька головних факторів впливають на імунну систему людини. Серед них – рівень стресу, кількість сну та особливо їжа, яку ми їмо.

Медики поділилися рекомендаціями стосовно того, як підтримувати сильну та здорову імунну систему. Видання Eat This Not That публікує кілька рекомендацій, про які варто знати, а щоб отримати додаткові поради щодо зміцнення імунітету.

Споживання надмірної кількості алкоголю

Фахівці зазначають, що надмірне вживання алкоголю може негативно вплинути на наш імунітет. Адже алкоголь може пригнічувати імунну відповідь організму. Адже при вживанні алкоголю організму може знадобитися більше часу, щоб розпізнати інфекцію, що розвивається. Також алкоголь може послабити наш імунітет, адже він перешкоджає засвоєнню життєво важливих поживних речовин, таких як вітамін С і цинк, які важливі для роботи нашої імунної системи. Тобто це може фактично змінити те, як наше тіло справляється із симптомами хвороби, а наслідки надмірного споживання алкоголю можуть призвести до того, що симптоми триватимуть довше та стануть більш серйозними.

Споживання занадто великої кількості цукру

На послаблення імунітету також може вплинути надмірна кількість цукру в нашому раціоні. Численні дослідження пов’язують регулярне споживання їжі з високим вмістом цукру з порушенням імунної функції. Фахівці пояснюють, що лейкоцити, які є клітинами, що беруть участь у боротьбі з інфекцією, зазнають негативного впливу надмірного споживання цукру, що може запобігти їх появі.

Споживання занадто великої кількості солі

Дієтичні рекомендації нагадують, що для дорослої людини оптимально споживання приблизно 2300 міліграмів або менше натрію на день. Водночас надмірне споживання натрію може мати тривалий негативний вплив на здоров’я. Зокрема, це може призвести до запалення в організмі та збільшити ризик хронічних захворювань. Небезпека у тому, що сіль пригнічує деякі природні реакції нашого організму, якщо її споживати в надлишку. Наприклад, сіль може пригнічувати протизапальні реакції і навіть змінювати мікробіоту нашого кишечника, яка відіграє важливу роль в імунній функції нашого організму. Також високе споживання натрію пов’язують із загостренням існуючих аутоімунних захворювань.

Недостатня кількість фруктів і овочів

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Для підтримки здорової імунної системи людині потрібна достатня кількість фруктів і овочів у раціоні. Адже фрукти та овочі містять велику кількість вітамінів, мінералів і антиоксидантів. Ці сполуки необхідні для підтримки реакцій вашої імунної системи та боротьби з інфекцією. Фрукти та овочі також містять багато розчинної клітковини , яка дійсно корисна для нашого імунітету.

Нестача вітаміну D

Одним із найважливіших поживних речовин для підтримки здорової імунної системи є вітамін D. Ефект досягається завдяки його протизапальним властивостям, які, як відомо, покращують функцію імунних клітин. Якщо ви працюєте вдома цілий день і не виходите на сонячне світло стільки, скільки б хотіли, або якщо зараз у вас сезон дощів, ви можете розглянути можливість отримання вітаміну D із добавок, щоб зміцнити свій імунітет. Але обов’язково поговоріть зі своїм лікарем або дієтологом, перш ніж приймати будь-які рішення щодо добавок у свій раціон.