Російський агресор Володимир Путін заявив, що оскільки термін повноважень президента України Володимира Зеленського закінчився, а нових виборів не відбулося, то «влада повинна перейти до голови Верховної Ради Руслана Стефанчука».

Про цю інформацію повідомила Рravda.

Путін пояснив, що ще “потрібно ще провести глибокий аналіз” і тільки це його “попередня оцінка”. Однак як доказ він навів спотворений зміст однієї із статей Конституції України.

Російський диктатор заявив, що закон передбачає продовження повноважень лише Верховної Ради та спікера. Про продовження повноважень президента, за словами Путіна, у Конституції України нібито нічого не сказано. Зокрема Путін посилається на статтю 111.

«Є стаття 111 Конституції України, яка говорить про те, що при непроведенні виборів президента повноваження влади фактично президентські повноваження передаються спікеру парламенту», – заявив президент РФ.

Стефанчук відреагував на заяву Путіна

Речник Верховної Ради Руслан Стефанчук заявив, що до завершення військового стану президентом залишатиметься Володимир Зеленський. За його словами, це відповідно до Конституції та законів України.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

«Дуже добре, що на Росії почали читати Конституцію України. Рекомендував би допитливим читачам освоювати текст нашої Конституції не вибірково та звернути увагу на частину 1 статті 108: «Президент України виконує свої повноваження до вступу на посаду новообраного президента України».У демократичних суспільствах це називається безперервністю влади. Але ця «безперервність» не в російському, а в нормальному, демократичному та безпековому розумінні», – зазначив він.

Голова ВР наголосив, що такі російські наративи є передбачуваними та безглуздими.

«Єдине бентежить, що окремі «українські» політики, ніби готуючи ґрунт, майже слово в слово цитують висловлені наративи, зокрема й у стінах українського парламенту», – додав Стефанчук.